Variaatiota tapahtuu myös silloin, kun kotoa ei löydy kaikkia tarvittavia aineita. Monesti punasipuli vaihtuu sipuliksi ja punaviinietikka balsamicoksi. Maustamisen suhteen joutuu myös välillä improvisoimaan sillä, mitä on. Joissain ruokalajeissa tämä ei haittaa, mutta erityisesti, jos kyse on leipomuksista, vaikuttaa raaka-aineiden valinta lopputulokseen paljon enemmän.
Napsin alkuviikosta kotona käydessäni mukaan paljon marjoja ja vähän nokkosia. Teki mieli nokkoslettuja, mutta päätin tällä kertaa varioida edellistä reseptiä. Olin iskenyt pakkaseen juustonkeitosta ylijääneen heran, jonka sulatin lettunesteeksi. Verrattuna maitoon ei fiilis ollut kovinkaan erilainen. Päätin kokeilla myös erilaisia jauhoja, ja heitinkin aluksi mukaan pelkkää ohrajauhoa. Tämä oli virhe. Letut hajosivat paistettaessa, tilanne korjaantui kun lisäsin vehnäjauhoa. Niitä kannattaa olla noin puolet jauhomäärästä. Ohran maku myös peitti nokkosen aika tehokkaasti alleen. Ei siis ehkä ihan onnistunein kokeilu, mutta kyllä näitä söi, etenkin sen jälkeen kun sai letun pysymään ehjänä käännettäessä. Lisukkeina raejuustoa, salaattia, puolukoita ja raparperichutneyta (sopi muuten kuin nyrkki silmään!).
Jonkin verran variaatiota harrastin myös mamman marjapiiraassa, johon käytin punaviinimarjoja. Tämä ei ole vielä variointia, sillä mamman marjapiirakka tehdään aina punaviinimarjoista. Juuri muuten en niitä syö, suurin osa marjoista päätyy mehuksi. Äidiltäni saaman ohjeen mukaan pohjaan käytetään grahamjauhoa, korvasin sen luomulla täysjyvävehnällä (jonka ei teoriassa pitäisi vaikuttaa, grahamhan on täysjyvävehnää, mutta käytännössä eri myllyillä on erilaiset jauhot), sokeriksi käytin valkoisen sokerin sijaan luomuraakaruokosokeria. Molemmat olen hommannut Tamyn luomuruokapiiristä. En muista, olenko aiemmin käyttänyt voita vai margariinia, epäilisin jälkimmäistä, mutta tällä kertaa käytin ensimmäistä. Eron huomasi jo taikinaa sekoitellessa, siitä tuli paljon tymäkämpää. Lopputulos näyttää ja maistuu erilaiselta, minkä pitäisi ollakin ihan luonnollista, kun puolet raaka-aineista on eri. Käytännössä se kuitenkin jaksaa ihmetyttää, miten voin tai margariinin käyttö sekä eri myllyn jauhot muuttavat lopputulosta. Sokerillakin oli osuutta asiaan. Tässä kuitenkin resepti sellaisena, kun olen sen saanut, helppo ja yksinkertainen:
Mamman marjapiirakka (pyöreälle piirakkavuoalle, tuplamäärä uunipellille)Tietysti piirakan voi tehdä myös eri marjoista, muttei se ole silloin sama.
Pohja:
150 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl grahamjauhoja
Sekoita pohjan ainekset ja levitä voideltuun vuokaan tai paperoidulle uunipellille.
Täyte:
2 dl kermaviiliä
½ dl sokeria tai enemmän
1 muna
1 tl vaniljasokeria
½ l marjoja
Sekoita täytteen aineet. Kaada täyte pohjan päälle ja paista 200 C 30-40 min.
Ja tietysti reseptiä saa ja pitää muunnella. Minulla on kuitenkin vaikeuksia sen hyväksymisessä, että jos reseptiä muuttaa, lopputulos ei ole enää sama. Joskus lopputulos vaihtelee, vaikkei reseptiä muuttaisi: mummulan piparit eivät maistu kotona tehtyinä samalta. Vaikka lauseesta riisuisi kaiken nostalgian, lopputulos on sama: eri jauhot, eri sokeri, eri munat, eri mausteet ja loppujen lopuksi uuni, joka paistaa eri tavalla. Surullista, mutta totta.
Tämä muutosvastarintaisuuteni aiheuttaa suunnattomia ongelmia lähinnä yhden ruoka-aineen kohdalla: soijarouheen. Sillähän voi korvata jauhelihan, sanovat. Eikä voi! Sana korvaaminen antaa vaikutelman, että vaihto ei vaikuta lopputulokseen. Kokkaan keitettyä soijarouhetta kuin jauhelihaa ja petyn joka kerta siihen, ettei sen suutuntuma tai maku ole lähelläkään oikeaa lihaa, vaikka ulkonäkö onkin. Korvaamisesta pitäisi päästä ajatuksena eroon ja lähestyä aihetta siltä kannalta, että minä teen nyt soijarouhekastiketta, en jauhelihakastiketta, jonka liha on korvattu soijalla. Miltä rouhe maistuu (ei miltään), miten maustan soosin? Millainen tekstuuri siitä tulee? Alan kehittyä, mutta hyväksi soijarouhekokkailujani ei voi vielä sanoa.
Toisaalta kuulemma soijarouhetta tai ylipäänsä teksturoitua soijaproteiinia ei kannata käyttää, mutta se on sitten jo toinen juttu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti