perjantai 16. tammikuuta 2015

Marinoitu parsakaali

Yksinasuvan ja kiireisen ihmisen kokkailu on valitettavasti jäänyt niin vähiin, ettei tänne ole oikein ollut mitään uutta sanottavaa. Arki pyöri puolitoista vuotta kalliilla lounasruoalla ja satunnaisesti iltaisin väännetyllä pastalla tai salaatilla. Aika usein olen myös syönyt pussinuudeleita (!), kun tulee työpäivän ja harrastusten jälkeen kotiin yhdeksän aikoihin. Ja mun pitäisi tässä vakuuttaa, että ruoanlaitto on hyvää, halpaa ja nopeaa! Suutarin lapsilla ei näköjään ole kenkiä. Ja mulla tässä kuviossa ei ole edes useampia suita ruokittavana kuin omani.

Mutta vinkkaanpa nyt silti. Salaattiin saa kätevästi ruokaisuutta ja ravintoaineita lisäämällä sinne marinoitua parsakaalia. Parsakaali on ihan huippu raaka-aine, se säilyy pitkään ja sisältää monia hyödyllisiä ravintoaineita. Wikipeedia sanoo näin:

Tuore parsakaali sisältää rautaa, A-vitamiinia, C-vitamiinia, folaattia, kaliumia, kalsiumia, fosforia, ravintokuitua ja K-vitamiinia. Moniin muihin tuoreisiin kasviksiin nähden tuore parsakaali sisältää myös runsaasti proteiineja, alfalinoleenihappoa, B2-vitamiinia ja steroleita. Yksi parsakaalin kukinto sisältää puolitoistakertaisesti päivän C-vitamiiniannoksen.
Osa näistä, esim. C-vitamiini, tuhoutuu pitkässä kypsennyksessä, joten parsakaalille suositellaan joko nopeaa kypsentämistä tai syömistä raakana.  Itse törmäsin raakaan parsakaaliin eräässä salaattibaarissa, ja vaikka vähän nyrpistin nenääni, on se lopulta aika mauton ainesosa. Mutta tykkään siitä, kuinka se rouskuu hampaissa.

Yleisestä luulosta huolimatta myös parsakaalin varsi on syötävää. Se tosin kannattaa kuoria, sillä ulommainen kuori on inhottavan puumainen. Ei haittaa, jos kuoriminen ei ole kovin tehokasta ja varteen jää vihreitä raitoja, mutta suurin osa siitä on hyvä poistaa. Sitten vaan pilkotaan ja sekaan.

Koko parsakaalin voi iskeä marinadiin syömistä edeltävänä iltana ja ottaa siitä lautaselle vain tarvitsemansa osan. Parsis säilyy yllättävän kauan, itselläni se ei ole ainakaan edes viikossa pilaantunut.

Marinoitu parsakaali

1 kukinto parsakaalia (n. 300 g)
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
rouhaisu pippuria
kuivattuja mielimausteitasi (esim. timjamia, basilikaa, kirveliä...)

Leikkaa parsakaalista nuput irti ja pilko tarvittaessa pienemmäksi. Kuori varsi kevyesti ja pilko. Laita palat ja nuput kannelliseen rasiaan, pilko mukaan myös sipulit. Lisää tuhti loraus oliiviöljyä ja sekoita. Jos parsa kiiltää, öljyä oli riittävästi, jos ei, toista. Älä kuitenkaan laita niin paljoa öljyä että kaali ui siellä. Lisää pippuri ja haluamasi mausteet. Laita kansi kiinni ja sheikkaa kunnolla, mutta varovasti. Anna marinoitua yön yli, ravistele purkkia käydessäsi jääkaapilla niin öljy ei valu kokonaan pohjalle. Lisää salaattiin, et tarvitse edes kastiketta!

Viimeisimpään satsiin käytin kuivatuista tomaateista ylijääneen öljyn. Valkosipulin voi halutessaan jättää pois, koska siitä tulee aika ärjy maku, mutta sipulia kannattaa laittaa. Se marinoituu öljyssä pehmeäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti