sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Ruoasta taidetta

Jokiksessa julkistettiin jo aiemmin ruokaan ja taiteeseen liittyvä kilpailu, johon tietysti teki mieli osallistua. Tarkoitus on ottaa taideteos ja tehdä sen pohjalta annos. Itse en jaksanut lähteä merta edemmäs kalaan, ja valitsin taideteoksekseni taulun, joka on riippunut seinälläni melkein jokaisessa asunnossani, ja johon liittyy tarina.


Tarina juontaa juurensa lukioaikoihini lahtelaisessa Tiirismaan lukiossa ja alkuvuoteen 2005. Edellisen vuoden tapaninpäivän tsunami kosketti koko Suomea, niin myös kouluamme. Viereiseltä ala-asteelta oli jäänyt kaksi sisarusta täysorvoiksi, ja moni tunsi jonkun, joka tunsi jonkun, joka oli ollut paikan päällä. Avuntarve oli suuri, ja musiikki-kuvataidelukio päätti tehdä jotain. Järjestettiin hyväntekeväisyyskonsertti, jossa muusikot esiintyivät ja kuvataiteilijat järjestivät teosmyynnin kuvisluokkaan vuosien varrella jääneistä töistä. Tuotot tilitettiin avustusjärjestöille. Suurin osa myynnissä olleista töistä oli vähän sellaisia, että ne on luultavasti haluttu unohtaa kuvisluokkaan, mutta tämä? Joku rakentaa kehyksen, pingoittaa kankaan, maalaa siihen tällaisen ja unohtaa kuvisluokkaan? En ymmärrä. Teos on signeeraamaton, eikä siinä ole vuosilukua. Varasin sen heti, kun näyttely oli saatu pystytettyä, ja siitä lähtien se on ollut kaikissa muissa asunnoissani paitsi Uppsalassa vaihtopuolivuoteni aikana. En tiedä, miten päin se pitäisi ripustaa, mutta pystyssä se oli myyntinäyttelyssä ja tykkään siitä eniten näin.

Taulun pohjalta lähdin sitten tekemään ruokaa.

Lautasella on mutakakkua, vaniljalla maustettua kermavaahtoa, mustikoita ja raakasuklaata. Myös maku korreloi teoksen kanssa, mitä lukijan on tosin vaikea testata. Mutakakku on siitä kiitollinen ruoka, että vaikka sen ulkonäkö harvemmin houkuttaa, on sen maku taivaallinen. Omassa reseptissäni mutakakun päälle muodostuu vaalea, kova kuori. Auttaisikohan alhaisemmassa lämpötilassa paistaminen? Paistamisen kanssa saa myös olla tarkkana, ettei taikina jää liian raa'aksi tai paistu liian kypsäksi. Lautanen oli ainoa sininen, mitä minulla on, ja se saisi olla tummempi, mutta menköön. Toinen vaihtoehto oli sininen Taika-lautanen, mutta se on itsessään jo taideteos, ja saattaisi sekoittaa asetelmaa liikaa.

Kilpailun osallistumisaikaa on pidennetty kuukaudella, joten sinäkin ehdit tehdä omasi!

2 kommenttia: