tiistai 13. syyskuuta 2011

Opiskelijaruokaa, osa 1: Munakas

Olen muista ruokablogeista kuullut jonkin verran urputusta siitä, että blogeissa valmistetaan liian hienoa ruokaa. Raaka-aineet ovat kalliiita, valmistus monimutkaista ja ohjeetkin trendikästä viherpiiperrystä. Ei hätää! Tässä tulee kunnon kotiruokaa, joka on helppoa, halpaa ja maukasta!

Sarjan aloittaa munakas eli omeletti. Munakas on yksin asuvan ihmisen ruokaa parhaimmillaan: sopivasti yhden hengen kokoinen annos, mukaan voi heittää melkein mitä tahansa kaapista löytyy, vain yksi astia tulee likaiseksi. Tämä on myös vähähiilihydraattinen ruoka, mikä soveltuu nyt niin muodikkaille karppaajille. Miinukseksi voisi laskea sen, ettei aina kaapista löydy munakkaaseen lisuketta ja tämä on vaikea tehdä monelle hengelle. Kananmunat säilyvät hyvin ja kauan, mutteivät sentään ikuisesti.

Resepti on pohjimmiltaan yksinkertainen:

vihanneksia, kanaa, lihaa, makkaraa, juustoa, melkein mitä vaan
2-3 munaa masun ja nälän mukaan
öljyä / voita
suolaa
pippuria
muita mausteita maun mukaan

Pilko vihannekset ja paista ne pannulla öljyssä lähes kypsäksi. Valmiiksi kypsennettyyn lihaan tai kanaan voit halutessasi ottaa vähän väriä pintaan. Mausta suolalla, pippurilla ja haluamillasi mausteilla. Riko kananmunat lasiin, riko niiden rakenne haarukalla ja kippaa pannulle lisukkeiden sekaan. Halutessasi voit pyöritellä seosta hetken, jos haluat kokkelimaisemman rakenteen. Jos et koske munaan pannulle kaatamisen jälkeen, tulee munakkaasta tasaisempi. Kun munakkaan yläosa on melkein hyytynyt, taita munakas kahtia ja ota levy pois päältä. Keraamisen levyn jälkilämmössä munakas kypsyy vielä hetken. Nosta lautaselle ja ahmi. Tähän kaikkeen pitäisi mennä alle vartti.

Minun kaapistani ei yleensä löydy ylijäänyttä jauhelihaa tai kanaa, mutta olen kuullut, että jotkut tykkäävät munakkaaseen sellaista laittaa. Yleensä heitän omalle pannulleni sipulia, parsakaalia, kesäkurpitsaa, tomaattia, paprikaa tai valkosipulia sen mukaan, mitä on. Jotkut hienommat ihmiset kikkailevat myös täytteillä, vatkaavat munia ja optimoivat paistolämpötilan, mutta minulle munakas on helppo ja halpa pikaruoka, jota valmistuu nopeasti yhden hengen annos. Hyvää, täyttävää ja terveellistä.

Tässä pannulla kesäkurpitsaa ja sipulia...

... sitten siihen kaadetaan muna päälle. Valmiin tuotoksen ahmin niin, ettei siitä jäänyt kuvaa.

Luulo ei näköjään ole tiedon väärti. Minulla piti olla paljonkin munakaskuvia, mutta ei sitten näköjään ole, vaikka eilenkin söin.

Ja käytä luomumunia! Ne kanat ovat sentään elämänsä aikana päässeet ulos.

Ja jos munat enemmänkin kiinnostaa, on keskiaikayhtye Räikkä tehnyt niistä oman laulun. Kuulemma viisun alkuperäiset sanat ja melodia ovat suoraan keskiajalta, ja olihan muna silloinkin hyvää ja ravitsevaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti