
KasvisborssikeittoLounaan nautittuani kipitin jo vähän myöhässä yliopistolle. Latinantunnin jälkeen vuorossa oli Hyökyaallon järjestämä elokuvailta ravintola Gopalissa. Valitettavasti Mother Earth-dokumenttia ei saatu läppärillä pyörimään, vaikka ilmeisesti sen toimivuus oli testattu etukäteen. Pitempi elokuva, The Real Dirt on Farmer John, lähti onneksi pienen alkukankeuden jälkeen käyntiin. Dokumentti kertoo illinoisilaisesta maanviljelijästä, joka ottaa hoitaakseen vanhempiensa maatilan isänsä kuoltua. 1980-luvulla kuitenkin koko amerikkalainen maatalous joutuu ongelmiin ja Johnkin joutuu myymään suurimman osan tilan maista ja koneista. Maatalouden kriisistä ei kuitenkaan sen enempää puhuta kuin kyseisen tilan osalta, itse olisin ainakin halunnut tietää siitä enemmän. Saattaa kuitenkin olla, että dokumentti on tarkoitettu lähinnä amerikkalaiselle yleisölle, joka varmasti tuntee kriisin paremmin. Erinäköisten kokeilujen, masennuksen ja yhteisön hylkäämisen jälkeen tila kuitenkin pelastuu luomuviljelyn ja Community Supported Agriculture -lähiruokayhteisön avulla. CSA-yhteisö koostuu joukosta ihmisiä, jotka säännöllisin väliajoin saavat tilalta laatikollisen kauden kasviksia ja maksavat niistä tietyn summan. Tilaviljely on hyvin monipuolista, eikä John itsekään aluksi tiennyt, mitä kaikkea hän viljelee. Apuna hänellä on harjoittelijoita ja maahanmuuttajia.
Pari perunaa
Pari porkkanaa
Punajuuria
Pala kaalia
Sipuli
Pese, kuori ja pilko juurekset tasakokoisiksi paloiksi. Kuori kaalista ulommaiset lehdet ja pilko, tee sama sipulille. Lisää ainekset kiehuvaan veteen ja keitä kypsäksi, tähän menee palasten koosta riippuen puolesta tunnista eteenpäin. Kaalista ainakin huomaa, kun se on kypsää. Tarjoile smetanan tai vastaavan kanssa, itse lusikoin päälle valkosipulidippiä, kun sitä vielä sattui kaapissa olemaan. Leipääkin voi lisukkeena tarjota.
Oman mielenkiintonsa dokumenttiin tuo Johnin erilainen persoona. Tilalla toimi jo 1970-luvulla taiteilijakommuuni, mikä sai naapurit karsastamaan Johnia. Myöhemmin häntä syytettiin huumeviljelystä ja saatananpalvonnasta, koska hän majoitti tilalleen mm. tummaihoisen ystävänsä ja taiteilijatuttujaan. Häntä syytettiin myös homoudesta, vaikka dokumentissa vilahtaa ainakin kolme tyttöystävää. Kuitenkin 2000-luvun puolella välit naapureihinkin ovat lämmenneet kukoistavan liiketoiminnan kautta.
Olisin ehkä kaivannut jonkinlaista alustusta elokuvaan tai sen jälkeen keskustelua siitä, olisiko vastaavanlainen mahdollista myös Suomessa. Erilaisia (luomu)ruokapiirejähän on ainakin suurimmissa kaupungeissa ja joidenkin tuottajien ympärillä. Käsittääkseni Suomessa kuitenkin tilat ovat pienempiä ja viljelevät vain muutamia lajikkeita. Itse suosin Tamyn (Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan) luomuruokapiiriä, joka koordinoi monen eri maahantuojan ja tuottajan hyvää luomuruokaa. Piiri on avoinna muillekin kuin yliopistolaisille, jos olet kiinnostunut Tampereen seudun luomuruoasta! Sivuilta löytyvät myös tuottajien yhteystiedot. Moni tuottaja myy tuotteitaan suoraan tilalta tai toimittaa tuotteita oman ruokapiirinsä kautta.
Alunperin minun piti elokuvan jälkeen osallistua maanmainioille Food is Art-kulinaariviikoille, mutta mönkään meni. Olimme työporukan kanssa sopineet illasta Wistub Alsacessa, mutta ennen h-hetkeä kaikki muut olivat joko liian köyhiä tai kipeitä. En jaksanut yksin lähteä toiselle puolelle keskustaa, joten päädyin perumaan varauksen. Olen yrittänyt saada muitakin kavereitani liikkeelle, mutta etenkin näin loppukuusta, kun opintotuki on loppu, on menestys ollut huono. Olisi pitänyt takoa rautaa alkukuusta, mutta se meni nyt. Toivottavasti tapahtuma järjestetään ensi vuonna uudestaan, ainakin vastaanotto on ollut hyvä.
Päätin lohduttautua rouhean ravintola Roastin uudella menulla, kun paikka sattui olemaan ihan vieressä. Ravintola on suhteellisen uusi, ja kävin tammikuussa tutustumassa edelliseen menuun. Siihen olin vähän pettynyt: tilaamani lihavarras oli kuivaa ja maistui lähinnä pippurilta. Seurana olleet vihannekset olivat samanlaisia, mitä itse kotona teen. Jälkiruoaksi otin banaaninlastaajan suklaakakkua, jonka ulkomuoto oli vähän kyseenalainen ja maku aika tavallinen. Sain kuitenkin ilokseni huomata, että uudessa menussa oli paljon kivempia juttuja ja persoonallisempaa otetta.



Hinta oli ilman viinejä aika tarkkaan sen 37 e, mitä kaikki Food is Art-menut maksavat. Tulipahan sekin raha sitten käytettyä, eikä se rouheassa ravintolassa hukkaankaan mennyt. Seuraa olisin ehkä kaivannut, mutta tarjoilijat olivat niin mukavia, että heidänkin kanssaan tuli juteltua. Eikä iskenyt annoskateus, niin kuin edellisellä kerralla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti