maanantai 3. maaliskuuta 2014

Punajuuri-suklaakakku

Joitain aikoja sitten juurekset tuntuivat olevan ruokalehti- ja blogimaailmassa niin in ja pop, että niitä tungettiin yllättäviinkin paikkoihin. Useammassa lehdessä törmäsin etenkin punajuuri-suklaakakkuun, jota kilvan kehuttiin kosteaksi ja maukkaaksi. Saksin ohjeen talteen, reseptikirjani leikkeen fontista päätellen Me-lehdestä, myöhempää käyttöä varten. Se myöhempi käyttö realisoitui viime viikonloppuna, kun kylään tuli rakkaita ystäviä ja Tampereen yliopiston luomuruokapiirin tilauksesta oli vielä jäänyt yli muutama punajuuri.

Ohje löytyy myös netistä, niin kuin kaikki nykyään, ja on julkaistu Me-lehden numerossa 11/2011.

Punajuuri-suklaakakku

Poliittisesti värittyneitä mukeja saa Työväenmuseo Werstaan museokaupasta.
 250 g (3–4 kpl) punajuuria
vettä
ripaus suolaa
200 g taloussuklaata
150 g margariinia tai voita
2 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle:
tomusokeria

Keitä punajuuret suolaripauksella maustetussa vedessä kypsiksi. Jäähdytä kylmällä, juoksevalla vedellä. Hienonna kuoritut punajuuret karkeaksi monitoimikoneessa tai silppua ne veitsellä. Peitä irtopohjavuoan (24–26 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reuna margariinilla.

Sulata suklaa miedolla lämmöllä liedellä tai mikrouunissa. Vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi, lisää munat yksitellen koko ajan hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja lisää seos, suklaasula sekä punajuurisilppu ja sekoita aineet taikinaksi. Kaada taikina vuokaan. Paista uunissa 175 asteessa 25–30 minuuttia.

Irrota vähän jäähtynyt kakku vuoasta ja siirrä se leivinpaperin kanssa tarjoiluvadille. Jäähdytä jääkaapissa muutamia tunteja tai yön yli. Tarjoa kakku huoneenlämpöisenä, siivilöi tomusokeria pinnalle.

Kakusta tuli oikein mainiota, ja punajuuren maku täydentää sopivasti suklaata. Jätin kakun hieman kosteaksi, mutakakkumaiseksi.  Sellaisenaan tämä on aika tujua, ja viereen sopisi jokin raikas kastike, jäätelö tai vaikka kermavaahto. Kakun verenpunainen väri ei kuvassa juuri näy. Ja koska juurekset ovat terveellisiä, ja suklaakin kasvaa puussa, on tämä kakku superterveellistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti